ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εμβολιασμοί στα φαρμακεία - Ν. Πλατανησιώτης: «Με τους κατάλληλους χώρους και αδειοδότηση. ΟΧΙ 'στο πόδι'»

Εμβολιασμοί στα φαρμακεία - Ν. Πλατανησιώτης: «Με τους κατάλληλους χώρους και αδειοδότηση. ΟΧΙ 'στο πόδι'»

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά μίλησε στο DailyPharmaNews με αφορμή το ψήφισμα των ιατρών σχετικά με το Σχέδιο Νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση και το αίτημα για απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων, μία εκ των οποίων αφορά τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς.

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με ψήφισμα Προέδρων, μελών ιατρικών Φορέων-που εκπροσωπούν το 70% των ιατρών της χώρας και το 50% των εκλεκτόρων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου-το οποίο εκδόθηκε μετά από ευρεία σύσκεψη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με Προέδρους Ιατρικών Συλλόγων και Επαγγελματικών Ενώσεων της χώρας, ζητείται η απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων του νέου σχεδίου Νόμου, που έχει τεθεί υπό διαβούλευση από το υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ αυτών είναι και το ‘Άρθρο 48, που αναφέρεται στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας διενέργειας του συνόλου των εμβολίων που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του covid-19 στα φαρμακεία.

Οι υπογράφοντες το ψήφισμα θεωρούν ότι η διάταξη αυτή «είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών εάν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί κάθε ιατρός να προβαίνει στη διενέργεια αυτής της ιατρικής πράξης, παρά μόνο το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Με άλλα λόγια είναι απαράδεκτη η εκτέλεση ιατρικής πράξης από τους φαρμακοποιούς ενώ η εκτέλεση της ίδιας πράξης απαγορεύεται για το σύνολο σχεδόν των γιατρών. Δεν οδηγεί δε σε άρση της επικινδυνότητας ο ψευδεπίγραφος τίτλος των φαρμακείων ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νικόλαο Πλατανησιώτη, ο οποίος ήταν ένας εκ των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη και υπέγραψαν το ψήφισμα.

Το πρώτο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Πλατανησιώτη είναι να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει η διάταξη -που προβλέπει το άρθρο 48 του Σχεδίου Νόμου- και αναφέρει ότι «είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών εάν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί κάθε ιατρός να προβαίνει στη διενέργεια αυτής της ιατρικής πράξης, παρά μόνο το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Με άλλα λόγια είναι απαράδεκτη η εκτέλεση ιατρικής πράξης από τους φαρμακοποιούς ενώ η εκτέλεση της ίδιας πράξης απαγορεύεται για το σύνολο σχεδόν των γιατρών».

Ο κ. Πλατανησιώτης σε μία πρώτη τοποθέτηση εξήγησε ότι βεβαίως και «όλοι οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εμβόλια. Εδώ, ποια είναι η διαφοροποίηση; Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ουσιαστικά καμία πραγματική πιστοποίηση ώστε να μπορούν να κάνουν εμβόλια, να έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό, να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και τις παρενέργειες, να πάρουν το ιστορικό του ασθενή. Μία πιστοποίηση που είχε βγει από μία Πανεπιστημιακή Κλινική της Κρήτης, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ήταν διαδικτυακή, αμφίβολης εγκυρότητας και αξιοπιστίας».    

Επίσης για τον ίδιο «πολύ σημαντικό είναι ότι τα φαρμακεία δεν έχουν χώρο κατάλληλο όπου μπορούν να γίνονται τα εμβόλια ή να παρθεί το ιστορικό του ασθενούς. Που θα κάνουν το εμβόλιο; Μπροστά στον πάγκο; Μπροστά στην τουαλέτα; Δεν έχουν χώρους κατάλληλους να μπορούν να γίνονται αυτοί οι εμβολιασμοί. Το να κοιτάμε μία οικονομία κλίμακος ή να εξυπηρετήσουμε συνδικαλιστικά τους φαρμακοποιούς, δε νομίζω ότι είναι λύση ή έχει κάποια σχέση ή είναι καλό για τη δημόσια υγεία. Για τα ιατρεία ο Νόμος απαιτεί συγκεκριμένους χώρους για να μπορούν να λειτουργήσουν. Για τα φαρμακεία απαιτεί συγκεκριμένους χώρους για να μπορούν να πωλούν φάρμακα ή να παρασκευάζουν διάφορες ουσίες. Μέχρι εκεί. Όχι για να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Μην μπερδευόμαστε τελείως. Μην ισοπεδώνουμε τα πάντα σε αυτή τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διατύπωση του κειμένου του ψηφίσματος καθώς το DailyPharmaNews επέμεινε στην εξήγηση του τι σημαίνει «ότι δεν μπορεί κάθε ιατρός να προβαίνει στη διενέργεια αυτής της ιατρικής πράξης, παρά μόνο το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά απάντησε ότι «τα παιδιατρικά εμβόλια τα κάνουν παιδίατροι, δεν είναι λογικό ένας παθολόγος να κάνει ένα παιδιατρικό εμβόλιο. Νομίζω ότι είναι απόλυτα κατανοητό».

Στην επισήμανση ότι η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται σε εμβόλια ενηλίκων και όχι σε παιδιά ο κ. Πλατανησιώτης απάντησε: «Σας το έδωσα ως παράδειγμα. Αλλά σας είπα, για τους φαρμακοποιούς –και να το επαναλάβω- δεν έχουν ούτε πραγματική, ουσιαστική πιστοποίηση/ εκπαίδευση, ούτε τους κατάλληλους χώρους για να διενεργήσουν τους εμβολιασμούς αυτούς. Στο κάτω – κάτω αυτοί σπούδασαν φαρμακευτική, δεν σπούδασαν ιατρική. Ακόμη και τα εμβόλια είναι μία ιατρική πράξη. Πώς λοιπόν μία ιατρική πράξη χωρίς την παρουσία γιατρού θα συμβεί από οποιονδήποτε επαγγελματία, ας πούμε υγείας, όπως οι φαρμακοποιοί;»

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση του προέδρου του ΙΣΠ στην παρατήρηση εκ μέρους του DailyPharmaNews ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε την ακύρωση του νόμου που επέτρεψε τη διεξαγωγή των εμβολίων κατά της γρίπης και του αντιτετανικού ορού στα φαρμακεία, με το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη και δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία.

«Η νομική υπόσταση μίας οποιασδήποτε πράξης δεν σημαίνει ότι είναι και ιατρικώς ορθή. Άλλο το νομικό σκέλος μίας πράξης κι άλλο η ορθότητα η ιατρική. Ίσως προφανώς δεν δόθηκαν όλες οι λεπτομέρειες, όπως σας τις λέω εγώ, από τον Πανελλήνιο (σ.σ. Ιατρικό Σύλλογο). Και να πάω σε κάτι απλό: Σε ποιο χώρο, επαναλαμβάνω, θα γίνουν οι εμβολιασμοί; Μην λέμε τα ίδια και τα ίδια. Δεν έχουν πιστοποιημένους χώρους».

Ένα άλλο ζήτημα πάνω στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Πλατανησιώτης είναι στο ότι για να προχωρήσει αυτό το νομοθέτημα και η συγκεκριμένη διάταξη, ζητήθηκε η γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η απάντηση του ήταν σύντομη αλλά καυστική: «Πολιτικά ελεγχόμενη Επιτροπή».

Τέλος για το γεγονός ότι ο εμβολιασμός από τα φαρμακεία είναι νομοθετικά κατοχυρωμένος σε άλλες χώρες της Ευρώπης ο Πρόεδρος του ΙΣΠ απάντησε ότι αυτό γίνεται «σε συγκεκριμένους χώρους, μετά από ειδική εκπαίδευση. Με τους κατάλληλους χώρους με την κατάλληλη αδειοδότηση. Όχι “στο πόδι”».

 

Διαβάστε εδώ το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και το ψήφισμα με το οποίο ζητείται απόσυρση διατάξεων του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου.