Η ΟΣΦΕ συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή καμπάνια ανάδειξης του Συνεταιριστικού κινήματος, #Coops4Europe

Η ΟΣΦΕ συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή καμπάνια ανάδειξης του Συνεταιριστικού κινήματος, #Coops4Europe

Μεταξύ των άλλων η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος πρότεινε και υιοθετήθηκαν οι τρεις ειδικές πολιτικές προτεραιότητες για τον τομέα της υγείας, στις οποίες περιλαμβάνονται η Παραγωγική Αυτονομία, η Ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου (στις 9 Ιουνίου στη χώρα μας) για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια #Coops4Europe των συνεταιρισμών της Ευρώπης οι οποίοι θεωρούν ως σημαντική την ευκαιρία μέσω των Ευρωεκλογών να αναδείξουν το Συνεταιριστικό κίνημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την σημασία της συλλογικής συμμετοχής. Πρόκειται για μια προσπάθεια που, όπως σημειώνει η ΟΣΦΕ σε σχετική ανακοίνωσή της και τονίζει ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Μπιρλιράκης σε σχετική ανάρτησή του στο facebook, αφορά όλους τους συνεταιρισμούς της Ευρώπης και τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν τις φιλοδοξίες, τις ανησυχίες και τα οράματά τους για μια πιο βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη.  

Κατανοώντας λοιπόν ακριβώς τη σημαντικότητα της ενίσχυσης των θέσεων των συνεταιρισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ομοσπονδία στηρίζει την συνεταιριστική διακήρυξη των Συνεταιρισμών Ευρώπης (Cooperatives Europe) και συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια.

Ο στόχος είναι σύμφωνα με την ΟΣΦΕ, να διασφαλιστεί ότι η συνεταιριστική φωνή θα ακούγεται δυνατά και καθαρά στην εξουσία.

Αναλυτικά η καμπάνια περιλαμβάνει :

  1. Τη σύνταξη της Συνεταιριστικής Διακήρυξης και τον διαμοιρασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ιστοσελίδες, σε μέλη και συνεργάτες.
  2. Τη δημιουργία υλικού επικοινωνίας (μηνύματα επικοινωνίας, infographics).
  3. Τη δημιουργία δελτίων τύπου και επιστολών και τον διαμοιρασμό τους στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές κάθε χώρας.
  4. Την αποστολή επιστολών στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές ζητώντας τις θέσεις τους προς το συνεταιριστικό κίνημα.
  5. Τη δημιουργία μιας λίστας των ευρωπαίων υποψήφιων και έπειτα εκλεγμένων ευρωβουλευτών που θα αναδείξουν το συνεταιριστικό κίνημα και θα υποστηρίξουν τις θέσεις των συνεταιρισμών στην Ευρώπη.

 Η ΟΣΦΕ στηρίζει την συνεταιριστική διακήρυξη των Cooperatives Europe και συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια #Coops4Europe με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Πρότεινε και υιοθετήθηκαν (σ.σ. όπως ήδη προαναφέρθηκε) οι τρεις ειδικές πολιτικές προτεραιότητες για τον τομέα της υγείας.
  2. Μετέφρασε την συνεταιριστική διακήρυξη στα Ελληνικά (δες εδώ).
  3. Μετέφρασε τα γραφήματα στα Ελληνικά (δες εδώ).
  4. Ζήτησε από τα κόμματα τον κατάλογο των υποψήφιων ευρωβουλευτών με το email επικοινωνίας τους.
  5. Δημιούργησε την ιστοσελίδα #Coops4Europe
  6. Δημιούργησε Δελτίο Τύπου για τις ευρωεκλογές του 2024.
  7. Συνέταξε επιστολή για την επικοινωνία με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που ζητά τις θέσεις τους σε συγκεκριμένα ερωτήματα (δες εδώ).

Το ευρωπαϊκό συνεταιριστικό κίνημα, όπως αναφέρει η ΟΣΦΕ, οραματίζεται ένα μέλλον για την Ευρώπη όπου η συνεργασία, η κοινή ευημερία, οι τοπικές κοινότητες και οι ίδιοι οι άνθρωποι θα βρίσκονται στο επίκεντρο και πιστεύει πως οι συνεταιρισμοί είναι το πιο αποτελεσματικό όχημα για να μεταμορφώσουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διακήρυξη του ευρωπαϊκού συνεταιριστικού κινήματος για τις ευρωεκλογές του 2024 εστιάζει σε επτά γενικές πολιτικές προτεραιότητες, που εάν υλοποιηθούν θα δώσουν στους συνεταιρισμούς έναν βασικό ρόλο στην οικοδόμηση της Ευρώπης που οραματιζόμαστε. Οι επτά γενικές πολιτικές προτεραιότητες, όπως αυτές διατυπώνονται στην συνεταιριστική διακήρυξη, είναι:

? Αξιοπρεπής Εργασία και Ενδυνάμωση του Πολίτη

? Ανταγωνιστικότητα και Ανθεκτικότητα

? Κοινωνικά Δικαιώματα

? Νεανική Επιχειρηματικότητα

? Επενδύσεις στη δίδυμη μετάβαση

? Συνεταιριστικό Δίκτυο

? Δημοκρατία και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πέραν όμως των γενικών πολιτικών προτεραιοτήτων υπάρχουν και ειδικές προτεραιότητες για κάθε τομέα δραστηριοποίησης των συνεταιρισμών, όπως οι τρεις ειδικές πολιτικές προτεραιότητες για τον τομέα της υγείας:

? Παραγωγική Αυτονομία

? Ανθεκτικότητα εφοδιαστικής αλυσίδας

? Ενδυνάμωση συστημάτων υγείας

Όπως αναφέρει η ΟΣΦΕ:

Οι Συνεταιρισμοί Ευρώπης και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, κάνουν δημόσιο κάλεσμα συνεργασίας σε υποψηφίους που αναγνωρίζουν την αξία του συνεταιριστικού μοντέλου στην επίτευξη των παραπάνω στόχων και από τους οποίους επίσης θα επιθυμούσαμε να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το συνεταιριστικό μοντέλο και ειδικότερα τις απόψεις τους αναφορικά με:

? Την αναγνώριση της διαφορετικής ταυτότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών των συνεταιρισμών στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

? Την οικονομική και φορολογική αντιμετώπιση των συνεταιρισμών βάσει της διαφορετικής ταυτότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών τους.

? Τους τρόπους στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω του συνεταιριστικού μοντέλου επιχειρείν.

? Την εισαγωγή της συνεταιριστικής εκπαίδευσης στις διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες και την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στις ανάγκες της κοινωνικής οικονομίας.

? Την τοποθέτηση πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, για την προώθηση των συνεταιρισμών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Η υποστήριξη των ευρωβουλευτών για την ενίσχυση του αντίκτυπου των συνεταιρισμών στην Πατρίδα μας και πέρα από αυτήν όπως και για την προώθηση ενός φιλικού προς τους συνεταιρισμούς περιβάλλοντος πολιτικής στην Ε.Ε. είναι απαραίτητη.

Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα #Coops4Europe