ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πασχάλης Αποστολίδης: Κινδυνεύει η υγεία στη χώρα μας από τις χαμηλές δαπάνες

Πασχάλης Αποστολίδης: Κινδυνεύει η υγεία στη χώρα μας από τις χαμηλές δαπάνες

Καταλυτική ήταν η ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΕ, Πασχάλη Αποστολίδη στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) καθώς προειδοποίησε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας των ποσών που διατίθενται στη χώρα μας για τις δαπάνες Υγείας.

 

Χαρακτηριστικά, όπως είπε, η κατά κεφαλή δαπάνη στην Ελλάδα είναι στα 2.273 ευρώ, όταν η μέση ευρωπαϊκή δαπάνη φτάνει τα 4.003 ευρώ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν την συγκρίνουμε ακόμα και με χώρες του «φτωχού» νότου, είναι πολύ χαμηλότερη από την της Ισπανίας που φτάνει τα 3.248 ευρώ και της Πορτογαλίας που φτάνει τα 2.734 ευρώ.

Και βέβαια ποιος καλείται να σηκώσει το ...βάρος; Η φαρμακοβιομηχανία με την συμμετοχή των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να είναι ...υπερτριπλάσια στη χώρα μας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και το ποσό είναι μάλιστα διπλάσιο, σε απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με το αντίστοιχο στην Ισπανία, όπου είναι 500 εκατομμύρια ευρώ, και πολλαπλάσιο της Πορτογαλίας, όπου το αντίστοιχο ποσό είναι 161 εκατομμύρια ευρώ.

Τελικά, στην Ελλάδα, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται στο 27,3% με το ποσό αυτό να τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (8,6%).

Να πούμε ότι ο κ. Αποστολίδης είχε μιλήσει για απομάκρυνση των πιθανοτήτων ανάκαμψης και ανάπτυξης στη χώρα, μόλις ένα 24ωρο πριν σε άλλο συνέδριο, αναλύοντας παράγοντες φορολογίας, επιχειρείν αλλά και το νέο νομοσχέδιο για τα ΗΤΑ...

 

 

 

 

Μ.Τ.