ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Joint Action οn Tobacco Control: Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος

Joint Action οn Tobacco Control: Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος

 Από αριστερά: ο Δρ Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Δρ Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που κρατά στα χέρια του το μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο Δρ Matus Ferech, γενικός διευθυντής «Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»)

 

Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη, μέσω του ελέγχου των προϊόντων καπνού

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η επίσημη έναρξη του Joint Action on Tobacco Control (JATC) ενός τριετούς πανευρωπαϊκού προγράμματος για τον έλεγχο των καπνικών προϊόντων στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχουν 48 φορείς από 31 χώρες της Ε.Ε. με συντονιστικό φορέα την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μέσω του George D. Behrakis Research Lab, κηρύχθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

 

JATC: Καλύτερος έλεγχος των προϊόντων καπνού - Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας

 Το τριετούς διάρκειας πρόγραμμα Joint Action on Tobacco Control χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και αναμένεται να εφαρμοστεί από 48 φορείς, σε 31 χώρες. Στόχος του είναι η υποστήριξη και σωστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αδειοδότηση, χρήση και κυκλοφορία των προϊόντων καπνού στα κράτη-μέλη της Ευρώπης. 

 Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας με το συντονισμό του JATC αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την καλή συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των χωρών, αλλά και να επιβλέψει την ορθή τήρηση των κανόνων, στη διαδικασία εισαγωγής, από τους κατασκευαστές προϊόντων καπνού (καπνοβιομηχανίες), όλων των δεδομένων και συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα τους (συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων), σε μια κοινή βάση δεδομένων, την πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα EUCEG.

 Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων θα αποτελέσει τη βάση για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, που θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς αδειοδότησης και κυκλοφορίας καπνικών προϊόντων, αλλά και να εκδώσει νέες ρυθμιστικές οδηγίες.

 Η σωστότερη και πιο επιστημονική προσέγγιση στην επιτήρηση των προϊόντων καπνού, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Τελετή Έναρξης Εργασιών του Joint Action οn Tobacco Control  

Στην εναρκτήρια εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του JATC, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, παρευρέθηκε, η τμηματάρχης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για Πολιτικά θέματα και Πολιτική Ανάλυση, Monika Ekstrom, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσωνας Φωτήλας και ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Dr David G. Horner. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα JATC, αλλά και διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας μας, από το χώρο της επιστήμης και της πολιτικής.

 Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος, Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ο αρχαιότερος υπολογιστής».

 Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Joint Action on Tobacco Control», τ. αναπληρωτής Καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε στον ηγετικό επιστημονικό ρόλο που έχει κατακτήσει η χώρα μας, στη μάχη για τον έλεγχο του καπνού και τον περιορισμό του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό καπνιστών.

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε για το τεράστιο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την πρωτοβουλία JATC, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην καρδιά του αντικαπνιστικού αγώνα που είναι η ενημέρωση, αρχικά για το κόστος για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Η συνήθεια του καπνίσματος βάζει «φρένο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας», είπε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης της νέας γενιάς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι, ότι «οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον είναι μεγάλες, αν αποφασίσουν να αρχίσουν το κάπνισμα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, είπε ότι θεωρεί ως κομβικό σημείο, την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, για τη διαφύλαξη χώρων ελεύθερων από καπνό, ενώ τόνισε, ότι το Joint Action on Tobacco Control, θα βοηθήσει ουσιαστικά στον καλύτερο έλεγχο των προϊόντων καπνού και τη μεγαλύτερη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας.

Ευπρόσδεκτη κάθε πρωτοβουλία για τη μείωση του καπνίσματος και κάθε υποστηρικτικό πρόγραμμα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά το να αναλαμβάνει η Ελλάδα την επίβλεψη της ορθής τήρησης των κανόνων ενός αντικαπνιστικού πανευρωπαϊκού προγράμματος τη στιγμή που είναι, ίσως, η μόνη χώρα που δεν μπορεί ή δε θέλει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος είναι κόντρα ρόλος, όπως και να το κάνουμε. Αναμένουμε, ωστόσο, να δούμε την εφαρμογή του προγράμματος και τα θετικά αποτελέσματα που ευαγγελίζεται…