NEA

Μ. Θεμιστοκλέους: Στόχος σε ενάμιση με δύο χρόνια να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής

Μ. Θεμιστοκλέους: Στόχος σε ενάμιση με δύο χρόνια να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής

Μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι Ψηφιακοί Φάκελοι Ασθενών

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας θα φέρει πιο κοντά τους πολίτες με το ΕΣΥ, ενώ σε 1,5 με 2 χρόνια, θα αλλάξει πλήρως τον τρόπο που ασκείται η ιατρική μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί ο Ενιαίος Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ογκολογικού Ασθενούς.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND Expo. «Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο, είτε από τον υπολογιστή τους, είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο και να παρέχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ιατρικού τους φακέλου σε γιατρούς του ΕΣΥ, σε ιδιώτες γιατρούς, είτε σε γιατρούς κέντρων υγείας». Θα περάσουμε σε μία νέα εποχή, όπου οι ασθενείς θα σταματήσουν να πηγαίνουν στο γιατρό με τις εξετάσεις στο χέρι, καθώς αυτές θα υπάρχουν ψηφιακά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας για τον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων, εξήγησε ότι οι πολίτες θα μπορούν να πάνε σε γιατρό ή νοσοκομείο οποιαδήποτε χώρας. «Ο Γάλλος θα μπορεί να πάει στο δικό μας νοσοκομείο και το δικό μας νοσοκομείο να έχει πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο. Και αντίστοιχα ένας Έλληνας θα μπορεί να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο στην Ιρλανδία και οι γιατροί εκεί να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο. Επίσης, θα μπορεί κάποιος να συνταγογραφεί στη Γερμανία και η συνταγή να εκτελείται σε φαρμακείο στην Ελλάδα».

 

Δημιουργία φορέα για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας και τη χάραξη στρατηγικής

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε θεμελιώδες το σύστημα της ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και όπως είπε οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν έγκριση για άντληση των δεδομένων τους και μέχρι ποιο βαθμό επιθυμούν αυτό να γίνει. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το σύστημα υγείας, η Πολιτεία, μπορεί να αντλεί πληροφορίες, χωρίς την έγκριση των ασθενών, μόνο αν αυτές είναι πλήρως ανωνυμοποιημένες, ή κρίσιμες για την αντιμετώπιση επιδημιών. «Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων είναι αδιαπραγμάτευτη και θεσμικά διασφαλισμένη», τόνισε ο κ Θεμιστοκλέους.

Για την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα γνωρίζει πόσα άτομα είναι σε αναμονή και για πρώτη φορά μπορεί να κάνει σύγκριση με άλλες χώρες. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν αναμονές για ογκολογικά περιστατικά, καθώς επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές αναμονές σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας. «Οπότε έχοντας αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις, όπως τα απογευματινά χειρουργεία που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Κυρίως όμως είναι η χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων. Στόχος να αυξήσουμε την παραγωγή του συστήματος .Μέσα σε ενάμιση με δύο χρόνια από σήμερα να φτάσουμε σε ικανοποιητικές αναμονές και στο δικό μας σύστημα υγείας», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όλα τα δεδομένα του χώρου της υγείας υπάρχουν σε διάφορους οργανισμούς, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΙΚΑ, είπε ο υφυπουργός και εξήγγειλε τη δημιουργία « φορέα που θα έχει την ευθύνη και θα κάνει τη στρατηγική, πέρα από την επιχειρησιακή δουλειά. Κάποιος θα πρέπει να αποφασίζει πως αξιοποιούνται αυτά τα δεδομένα και πως καθορίζεται η στρατηγική με αυτά».