ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εξώδικο ΙΣΑ στη ΓΓ Ισότητας για την παύση προβολής συκοφαντικού σποτ για τους Έλληνες γιατρούς

Εξώδικο ΙΣΑ στη ΓΓ Ισότητας για την παύση προβολής συκοφαντικού σποτ για τους Έλληνες γιατρούς

 

Ανάλογη κίνηση έχει ήδη κάνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

  

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έστειλε, χτες, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, εξώδικη διαμαρτυρία στη Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέα Ισότητας Φύλων για «απαράδεκτο video» της ΓΓΙΦ στο πλαίσιο καμπάνιας για τη σεξουαλική παρενόχληση, το οποίο παρουσιάζει παιδίατρο να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα μικρού ασθενούς, ζητώντας να παύσει άμεσα η προβολή του «συκοφαντικού και επικίνδυνου» σποτ καθώς θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών.

 

Ο ΙΣΑ παρά το γεγονός ότι καταδικάζει τη σεξουαλική παρενόχληση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι «συκοφαντικό, ανυπόστατο και επικίνδυνο». «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί».

 

«Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο spot είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των Ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

 

«Επειδή σκοπός του Ιατρικού Συλλόγου είναι μεταξύ άλλων και η μέριμνα για τη διατήρηση της επιστημονικής και ηθικής ικανότητας του ιατρικού σώματος να εξυπηρετήσει με προθυμία τους αρρώστους, καθώς και περιφρούρηση της αξιοπρέπειας των μελών του ζητά άμεσα να σταματήσει η προβολή του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.


Εδώμ πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη κίνηση διαμαρτυρίας προς τη ΓΓΙΦ έχει ήδη κάνει από τις 16 Νοεμβρίου, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), κοινοποιώντας μάλιστα την επιστολή διαμαρτυρίας και στον ΙΣΑ και στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας.

 

Στην επιστολή τους οι παιδίατροι της Αττικής τονίζουν ιδιαίτερα ορισμένες ηθικές παραμέτρους που καθιστούν επικίνδυνη την προβολή του συγκεκριμένου σποτ –και μάλιστα στοχοποιώντας έναν κλάδο για τον οποίο δεν έχουν καταγγελθεί ή έστω αναφερθεί περιστατικά ανάλογα του προβαλλόμενου στο σποτ.

Οι παράμετροι που θίγονται είναι κυρίως η βλάβη που δημιουργείται με το συγκεκριμένο σποτ στη σχέση μεταξύ ιατρού και οικογενείας. «Διαταράσσεται με τον τρόπο αυτό η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους, συμπαρασύροντας στη γενική δυσπιστία πλήθος αμφιβολιών και επιφυλάξεων» επισημαίνουν οι παιδίατροι στην επιστολή τους.

 

Ακολούθως, οι παιδίατροι αναφέρουν πως «είναι ντροπή, άστοχο και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία να παρουσιάζονται τέτοια βίντεο σε σχέση με τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης βλέπουν διεστραμμένα ερωτικά το ανθρώπινο σώμα, τη στιγμή μάλιστα που η κλινική εξέταση απαιτεί τη φυσική επαφή γιατρού και εξεταζόμενου ακόμα και σε σημεία που μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία, ντροπή και άγχος πολλές φορές».

 

Κρίνουν επίσης, ότι πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες με την προβολή των σποτ στην ψυχοσύνθεση των ίδιων των παιδιών, καθώς «σίγουρα θα δουν το σχετικό σποτ και θα αναρωτηθούν αν άραγε το ίδιο περιστατικό συνέβη και στη δική τους μητέρα, δημιουργώντας ανασφάλεια στον κύκλο της ίδιας της οικογένειας, αλλά και προς τον ίδιο τον παιδίατρό τους».

 

Τέλος, καλούν τους αρμόδιους να ανακαλέσουν άμεσα το σχετικό σποτ, ώστε να μειωθούν κατά το δυνατό οι δυσμενείς συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στον παιδικό πληθυσμό αλλά και στον κλάδο τους.