NEA

Βρετανική έρευνα παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα στοιχεία για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά

Βρετανική έρευνα παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα στοιχεία για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι ερευνητικές προσπάθειες δύο βρετανικών εταιρειών, της Domainex, με σαφή προσανατολισμό στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων και της βιοτεχνολογικής Auspherix, έχουν σημειώσει πρόοδο στην εξεύρεση και ανάπτυξη λύσης για την αυξανόμενη απειλή της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Τα νέα, σημαντικά αυτά δεδομένα παρουσιάστηκαν από το Δρ Jonathan Powell της Domainex στο 19ο συνέδριο RSC / SCI Medicinal Chemistry στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περιγράφονται οι τρεις ξεχωριστές χημικές σειρές, όλες με αντιβακτηριακή δραστηριότητα ευρέος φάσματος έναντι Gram-θετικών και Gram-αρνητικών βακτηριδίων, που υπόσχονται πολλά σε αυτόν τον τομέα.

Αξιοποιώντας το υπόβαθρο του Auspherix στην αντι-μολυσματική έρευνα, είναι σημαντικό ότι οι τρεις ενώσεις, που έχουν εντοπίσει οι ερευνητικές ομάδες, βασίζονται σε δραστικές έναντι των λεγόμενων ESKAPE παθογόνων1 τα οποία είναι υπεύθυνα για την πλειοψηφία των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε ότι η δραστική auranofin, μια εγκεκριμένη από τον FDA οργανοπαρεμβαλλόμενη ουσία (με μακρά ιστορία κλινικής χρήσης) που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, δρα ενεργά κατά gram-θετικών βακτηριδίων.

«Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι μόνες ομάδες που εργάζονται στο δύσκολο έργο της ανάπτυξης αντιβιοτικών ευρέος φάσματος με βάση την οργανοληπτική χημεία», δήλωσε ο Tom Mander, Chief Operating Officer της Domainex. «Στη συνεργασία μας με την Auspherix, σημειώσαμε τεράστια πρόοδο προς τον εντοπισμό νέων προκλινικών υποψήφιων φαρμάκων που αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο παγκόσμιο βάρος των βακτηριακών λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές σε πολλαπλά φάρμακα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Auspherix, Δρ Neil Miller, σχολίασε σχετικά με τα επόμενα στάδια της έρευνας ότι θα εργαστούν πάνω σε ερευνητικά μοντέλα λοίμωξης, καθώς στοχεύουν να εντοπίσουν ένα προκλινικό υποψήφιο φάρμακο για ανάπτυξη από μία από τις τρεις χημικές σειρές και κατέληξε δηλώνοντας ότι αναμένουν να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες στον άνθρωπο το 2019, με μια πρώτη εστίαση στη θεραπεία των σύνθετων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.