ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Δεν υπάρχει ανησυχία για μολυσμένα αβγά στη χώρα μας, λένε οι Έλληνες Αβγοπαραγωγοί

Δεν υπάρχει ανησυχία για μολυσμένα αβγά στη χώρα μας, λένε οι Έλληνες Αβγοπαραγωγοί

Μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγά σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες αβγοπαραγωγοί δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ ο διευθυντής της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας (ΕΑΕ), Γιάννης Λιάρος, με δηλώσεις του στο Αθηανϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει ότι «δεν υπάρχει ανησυχία, ούτε και επιβεβαιωμένο κρούσμα με μολυσμένα αβγά στη χώρα μας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιάρος, αναφερόμενος στο διατροφικό σκάνδαλο των μολυσμένων με παρασιτοκτόνο fipronil αβγών, που εντοπίστηκαν αρχικά στην Ολλανδία και στη συνέχεια σε δεκάδες ακόμα χώρες της ΕΕ, επισημαίνει ότι «είναι ζήτημα που όλοι στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά και τουλάχιστον έως στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα με τα μολυσμένα αβγά ξεκίνησε στην Ολλανδία, όπου -όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ της η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant- η επικίνδυνη πρόσμιξη ήταν κοινή πρακτική σε αγροκτήματα της Ολλανδίας για περισσότερο από ένα χρόνο, αναγκάζοντας την ολλανδική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων (NVWA) να επαληθεύσει το δημοσίευμα και να παραδεχτεί πως εν δυνάμει μολυσμένα αυγά πωλούνταν στην αγορά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κι ότι μεγάλο μέρος αυτών εξήχθη στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γαλλία.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου πιστεύεται ότι βρίσκεται η ολλανδική εταιρεία εντομοκτόνων ChickFriend, η οποία προμήθευσε πτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας με φάρμακο που φέρεται να περιείχε Fipronil προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση της κόκκινης ψείρας, ενός επικίνδυνου παράσιτου για τα πουλερικά. Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για τη διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συγκεκριμένη ουσία είναι «μέσης τοξικότητας», πλην όμως σε υψηλή συγκέντρωση ή έπειτα από χρόνια λήψη μπορεί να βλάψει νεφρά, συκώτι και θυρεοειδή αδένα, εγκυμονώντας αυξημένο κίνδυνο για τα παιδιά.