ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μύλος με το θέμα των αναλωσίμων και τον ΕΟΠΥΥ δύο μέρες πριν τις εκλογές των φαρμακοποιών

Μύλος με το θέμα των αναλωσίμων και τον ΕΟΠΥΥ δύο μέρες πριν τις εκλογές των φαρμακοποιών

Έντονη κινητικότητα με μηδενικό αποτέλεσμα για ένα πρόβλημα που εδώ και σχεδόν έξι μήνες αναμένει λύση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με φόντο τις εκλογές για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που θα διεξαχθούν το Σάββατο 24 Ιουνίου.

 

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Η υπογραφή της σύμβασης του ΠΦΣ με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στις 2 Ιανουαρίου, η οποία αναδείχθηκε από τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κώστα Λουράντο ως μία μεγάλη επιτυχία που θα ανοίξει μία νέα αγορά για τους φαρμακοποιούς, μοιάζει έξι μήνες μετά να αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά των αντιπάλων του κ. Λουράντου ενόψει των εκλογών του Σαββάτου.

Ο ΕΟΠΥΥ παρά τις συνεχείς συναντήσεις του προέδρου του κ. Σωτήρη Μπερσίμη με τον κ. Λουράντο και την εικόνα μίας στενής συνεργασίας με σκοπό την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που από την αρχή υπήρξαν, φαίνεται τελικά να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που υπήρξαν από την πλευρά της διοίκησης του ΠΦΣ.

 

Απειλή διακοπής της σύμβασης

Μάλιστα μόλις χθες 21 Ιουνίου ο ΠΦΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τον ΕΟΠΥΥ για «περικοπές συνταγών που αφορούν τον Ιανουάριο 2017 λόγω λαθών που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο», γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» καθώς, όπως υπενθυμίζει, «στις συζητήσεις μας συμφωνήσαμε να μην γίνει καμιά περικοπή για τους πρώτους μήνες εφαρμογής της συμβάσεως, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε την περίοδο εκείνη το e-dapy προμηθευτών».

Προειδοποιεί δε τον ΕΟΠΥΥ ότι εφόσον δεν συνεχιστεί  άμεσα η διαδικασία πληρωμής, χωρίς την περικοπή οποιασδήποτε συνταγής αναλωσίμων που αφορά σε πρώτη φάση τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο «θα προβεί άμεσα στην καταγγελία της από 02.01.2017 μεταξύ μας συμβάσεως σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. iii αυτής λόγω παραβάσεως εκ μέρους σας των όρων της».

 

Για «Αλαλούμ» κάνει λόγο ο ΦΣ Θεσσαλονίκης

 

Για το θέμα πήρε θέση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης του οποίου ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, βασικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΦΣ εδώ και μήνες ασκεί έντονη κριτική στον κ. Λουράντο υποστηρίζοντας ότι έσπευσε να υπογράψει μία κακή σύμβαση.

Στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΘ κάνει λόγο για «αλαλούμ» εξηγώντας ότι «πέντε μήνες μετά την τυπική ημερομηνία κατάθεσης των συνταγών του Ιανουαρίου 2017 και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες, τα φαρμακεία παραμένουν απλήρωτα, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται από τη σύμβαση. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες φαρμακοποιών, ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τηλεφωνικώς ότι θα κουρέψει χρήματα των συνταγών του Ιανουαρίου 2017, οι οποίες ήδη έχουν εκτελεστεί και πληρωθεί από τους φαρμακοποιούς, χωρίς καν να δώσει κάποια εξήγηση για τους λόγους αυτής της περικοπής. Μάλιστα, όταν κάποιος φαρμακοποιός ζητήσει να καταθέσει ένσταση, ο ΕΟΠΥΥ τον συμβουλεύει να μην το κάνει διότι πρώτον θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η πληρωμή του και δεύτερον διότι κάποιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του Οργανισμού παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν καν πώς να διαχειριστούν την ένσταση».

«Οι φαρμακοποιοί πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ για περισσότερα υλικά, περισσότερο από το διπλάσιο χρόνο σε σχέση με ό,τι συνέβαινε έως το 2016 κι ακόμα είναι απλήρωτοι», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Αργύρης Αργυρόπουλος.

 

Καταγγελίες κατά απερχόμενου προεδρείου του ΠΦΣ

Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση του απερχόμενου προεδρείου του δ.σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το οποίο, χωρίς να ενημερώσει το υπόλοιπο δ.σ., έσπευσε να υπογράψει τη σύμβαση αιφνιδίως στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στις 2/1/2017 με τα χαμόγελα να…περισσεύουν.

«Τα χαμόγελα εκείνα έχουν στοιχίσει πολύ στους φαρμακοποιούς που, εκτός των άλλων, δεινοπάθησαν να ανταπεξέλθουν στην ανοργανωσιά που χαρακτηρίζει το νέο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης γνωματεύσεων το οποίο τέθηκε σε λειτουργία 3 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος και προσθέτει ότι «η κακή οργάνωση, η προχειρότητα στην εκτέλεση και η απουσία σχεδιασμού μπορεί να είναι χαρακτηριστικό του κράτους, όμως η de facto αποδοχή όλων αυτών εξαρχής από τον ΠΦΣ, καθώς και η ανοχή καθ΄ όλη τη διάρκεια των καθυστερήσεων, αποτελεί ασυγχώρητη συνέργεια».

Ο κ. Αργυρόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι οι φαρμακοποιοί πληρώνουν από την τσέπη τους για να στέλνουν στον ΕΟΠΥΥ στην Αττική τις γνωματεύσεις που εκτελούν κάθε μήνα.

«Οι συνταγές ταξιδεύουν πέρα δώθε σε όλη την Ελλάδα και οι τοπικές Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ ψαλιδίζουν τις δαπάνες που εκκαθαρίζουν. Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, με δικά τους έξοδα, στέλνουν στην Αττική τις γνωματεύσεις που εκτελούν κάθε μήνα. Επωμίζονται το κόστος της αποστολής και της ασφάλισης του περιεχομένου. Ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνει τους φακέλους από όλη την Ελλάδα σε ένα κέντρο διαλογής στον Ασπρόπυργο και από εκεί, αφού παραληφθούν, ψηφιοποιούνται με έξοδα του ΕΟΠΥΥ και ταξιδεύουν πάλι, πίσω στις τοπικές ΠΕ.ΔΙ. με σκοπό να γίνει η εκκαθάρισή τους», εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος και συμπληρώνει ότι «πρόκειται για τον ορισμό της σπατάλης και της απώλειας πολύτιμου χρόνου και χρήματος στην πλάτη των φαρμακοποιών. Εκεί, οι μικροί λογαριασμοί θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο, ενώ οι μεγάλοι λογαριασμοί πολλών χιλιάδων ευρώ από δειγματοληπτικό! Τους ελέγχους πραγματοποιούν υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι χωρίς ξεκάθαρες οδηγίες θα περικόπτουν κατά βούληση δαπάνες που έχουν υποβληθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη για τις γνωματεύσεις του Ιανουαρίου 2017 άρχισαν τα τηλεφωνήματα από τις ΠΕ.ΔΙ. προς τα φαρμακεία, από τα οποία ζητείται να εκδώσουν πιστωτικά τιμολόγια για τις περικοπές που θα τους γίνουν, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση για τους λόγους περικοπής, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο, μόνο και μόνο γιατί εκτέλεσαν αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς και ο ΕΟΠΥΥ τα θεωρεί υπερβάλλοντα.

«Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ελέγξει τη συνταγογράφηση στην πηγή της θα στοιχίσει στα φαρμακεία. Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. Με λίγα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ με τα χρήματα των φαρμακοποιών για υλικά που ήδη αγόρασαν, εξόφλησαν και χορήγησαν σε ασφαλισμένους ασκεί κοινωνική πολιτική και δίνει παροχές. Αργεί δε να τους εξοφλήσει και μάλιστα πριν το κάνει, περικόπτει και κατά βούληση», καταγγέλλει ο κ. Αργυρόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τέλος την αντίδραση του ΠΦΣ ο κ. Αργυρόπουλος τονίζει ότι οι επιστολές διαμαρτυρίας του  που εκδίδονται κατόπιν εορτής από το Δ.Σ. περιορίζονται στη δημιουργία εντυπώσεων και δεν έχουν αξία αφού δεν επιφέρουν καμία αλλαγή.