ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

FDA: Έγκριση νέου αντιβιοτικού για τη θεραπεία σοβαρών δερματικών λοιμώξεων

FDA: Έγκριση νέου αντιβιοτικού για τη θεραπεία σοβαρών δερματικών λοιμώξεων

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο FDA, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ενέκρινε χτες, Δευτέρα 19 Ιουνίου, μία νέα αντιβιοτική θεραπεία για ασθενείς με οξείες βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις. 

 Πρόκειται για το φάρμακο delafloxacin της Melinta Therapeutics, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων του δέρματος που προκαλούνται από μια σειρά βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκου (methicillin-resistant staphylococcus aureus-MRSA).

 Το φάρμακο ανήκει σε μια κοινή κατηγορία ευρέος φάσματος αντιβιοτικών, γνωστών ως φθοροκινολονών (fluoroquinolones), οι οποίες χορηγούνται συνήθως με έγχυση. Το Baxdela μπορεί να χορηγηθεί τόσο με έγχυση όσο και με από του στόματος δισκία.

 Το φάρμακο αποδείχθηκε σε κλινικές δοκιμές ως εξίσου αποτελεσματικό με το συνδυασμό βανκομυκίνης (vancomycin) και aztreonam, δηλαδή με το συνδυασμό φαρμάκου για τις σοβαρές θετικές κατά Gram μολύνσεις και φαρμάκου για την αντιμετώπιση αρνητικών κατά Gram λοιμώξεων, αντίστοιχα, (δραστικών που είναι διαθέσιμες και σε γενόσημες εκδόσεις).

 Η εταιρεία Melinta Therapeutics εκτιμά ότι περίπου το 40% των 3 εκατομμυρίων ασθενών (στην Αμερική μόνο) που νοσηλεύονται για σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος λαμβάνουν δύο φάρμακα, συνήθως βανκομυκίνη και ένα gram-αρνητικό φάρμακο, αντί να περιμένουν για εργαστηριακό έλεγχο για να προσδιορίσουν αν η μόλυνση προέρχεται από θετικό κατά gram ή αρνητικό κατά gram βακτήριο.

 Ο Δρ Eugene Sun, διευθύνων σύμβουλος της Melinta, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να τιμολογήσει το φάρμακο "ανταγωνιστικά με άλλους παράγοντες της ίδιας κατηγορίας. Έχουμε πλήρη επίγνωση των πιέσεων στο σύστημα (υγειονομικής περίθαλψης)", δήλωσε.