ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οικονομική έρευνα στη Νότιο Αφρική για τις υπέρογκες τιμές των ογκολογικών φαρμάκων

Οικονομική έρευνα στη Νότιο Αφρική για τις υπέρογκες τιμές των ογκολογικών φαρμάκων

Pfizer, Roche και Aspen στο μικροσκόπιο ελεγκτικής επιτροπής για υπέρογκες τιμές αντικαρκινικών θεραπειών

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο υπεύθυνος παρακολούθησης ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής έχει ξεκινήσει έρευνα για τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που κατηγορούνται για υπερβολική τιμολόγηση φαρμάκων κατά του καρκίνου.

 Συγκεκριμένα, ο Tembinkosi Bonakele, επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δήλωσε ότι ο οργανισμός θα ερευνήσει την Aspen Pharmacare, τον μεγαλύτερο παραγωγό φαρμάκων γενικής χρήσης στην Αφρική, την αμερικανική εταιρεία Pfizer και την Ελβετική Roche.

 Πρέπει να ερευνήσουμε το ενδεχόμενο υπερβολικής τιμολόγησης από τους συμμετέχοντες στην αγορά του φαρμάκου, δήλωσε πρόσφατα ο Bonakele σε συνέντευξη Τύπου.

 Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσδιόρισε τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ειδικότερα τα φαρμακευτικά προϊόντα ως τομέα προτεραιότητας και εξετάζονται οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις μίας τέτοιας τιμολογιακής συμπεριφοράς στον τομέα αυτό γενικότερα αλλά και στους καταναλωτές και ιδιαίτερα στους φτωχούς και ευάλωτους.

 Εκπρόσωποι της Επιτροπής, η οποία διερευνά τις υποθέσεις πριν τις φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου Ανταγωνισμού για την εκδίκαση τους, δήλωσαν ότι υπάρχουν υποψίες για υπερβολική τιμολόγηση της Pfizer σε θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα όπως της Roche σε φάρμακα κατά του καρκίνου του μαστού. Ανέφεραν, επίσης, ότι εξετάζεται και η Aspen, μια τοπική εταιρεία με έδρα το Durban, για υπερβολικές χρεώσεις για αντικαρκινικές θεραπείες.

 

Η αντίδραση των εταιρειών

Η Roche, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, δήλωσε ότι δεν είχε λάβει επίσημη κοινοποίηση από την Επιτροπή. «Σε περίπτωση που λάβουμε επίσημη ειδοποίηση, θα συνεργαστούμε πλήρως με τις αρχές, θα παράσχουμε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και θα απαντήσουμε στις καταγγελίες», ανέφερε η εταιρεία.

 Η Pfizer δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ η Aspen αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, λέγοντας ότι δεν αύξησε τις τιμές της για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λευχαιμίας πέρα από το περιθώριο που έχει εγκριθεί από το υγειονομικό τμήμα της Νοτίου Αφρικής. «Η Aspen δεσμεύεται για πλήρη και εποικοδομητική συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αυτήν την έρευνα», δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aspen τελεί ήδη υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελεγχόμενη για υπερχρεώσεις σε πέντε βασικά φάρμακα κατά του καρκίνου.

 Ορισμένα φάρμακα στη Νότιο Αφρική, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούνται από τη Roche και την Aspen, θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη δημόσια Υγεία και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν επιτρέπει στους κατασκευαστές να καθορίζουν τις τιμές χωρίς κανέναν έλεγχο.