ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ξανθός: Πενταπλάσιοι θα είναι τελικά οι ασθενείς που θα λάβουν θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C

Ξανθός: Πενταπλάσιοι θα είναι τελικά οι ασθενείς που θα λάβουν θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C

Ο αγώνας των ασθενών με ηπατίτιδα δικαιώθηκε όπως όλα δείχνουν από την ομιλία του Α. Ξανθού  χθες στο Παγκράτι όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Μεσολογγίου με θέμα: “Υγεία Ισότιμη για Όλους - Τι πετύχαμε, τι αλλάξαμε στην υγεία”. Ομιλητές ήταν ο Ανδρέας Ξανθός και ο Σταμάτης Βαρδαρός, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

 

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, πενταπλάσιοι θα είναι τελικά οι ασθενείς που θα λάβουν θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C , καθώς η μείωση της τιμής της σωτήριας θεραπείας έφθασε το 68%, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυνατό να την λάβουν 5.500 ασθενείς όταν ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε μόλις 1025.

 

Ο υπουργός Υγείας προέβη και σε δηλώσεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση που έκανε με την φαρμακοβιομηχανία και ειδικά για τα φάρμακα χρονίων και σοβαρών παθήσεων  είπε ότι“πετύχαμε  την μείωση 68% στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή και να έχουμε τη δυνατότητα να πενταπλασιάσουμε τον αριθμό των ασθενών με ηπατίτιδα c”. Και βέβαια πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να συζητά και να διαπραγματεύεται με την φαρμακοβιομηχανία και για άλλα φάρμακα χρόνιων νόσων όπως είναι η πολλαπλή σκλήρυνση και κάποια είδη καρκίνου.

 

Κατά την πρακτική των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε εξάλλου να “τα βάλει” με τα ΜΜΕ αναφέροντας ότι "αυτά δεν ακούγονται στα μέσα ενημέρωσης ή στα ... πρωινάδικα" και πρόσθεσε: “Πριν από ένα μήνα, στη Μάλτα εκδόθηκε η διακήρυξη των 6 χωρών, που επισημαίνει ότι θα προχωρήσει συλλογικά στη διαπραγμάτευση για την μείωση του κόστους των θεραπειών”.

Αλλά ξέχασε να επισημάνει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν πάει καλά σε δύο χώρες που την δοκίμασαν και δεν είναι άλλες από το Βέλγιο και την Ολλανδία όπου ναυάγησαν διαπραγματεύσεις για φάρμακα για την κυστική ίνωση.