ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αναποτελεσματικά αποδεικνύονται τα αντιβιοτικά σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών με πνευμονία!

Αναποτελεσματικά αποδεικνύονται τα αντιβιοτικά σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών με πνευμονία!

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας του 2017 αποκάλυψε ότι το 22,1% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά για πνευμονία χρειάστηκε περαιτέρω θεραπεία. Η αναποτελεσματικότητα των τυπικών θεραπευτικών αγωγών δείχνει την ανησυχητική αναπτυσσόμενη τάση της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλαπλές αγωγές αντιβιοτικών.

 Η μελέτη περιελάμβανε 251.947 ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για «πνευμονία της κοινότητας», πράγμα που σημαίνει ότι τη μολυσματική ασθένεια «κόλλησε»  ο ασθενής στην καθημερινή του ζωή. Από αυτούς τους ασθενείς, σχεδόν το ένα τέταρτο διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται περαιτέρω αντιβιοτική θεραπεία, είτε με επαναλαμβανόμενη δόση είτε με ισχυρότερο αντιβιοτικό, στη συνέχεια νοσηλεύτηκαν οι ασθενείς ή χρειάστηκαν υποστήριξη στα επείγοντα περιστατικά.

 «Η πρόσθετη θεραπεία με αντιβιοτικά που παρατηρήθηκε στη μελέτη αυξάνει τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και επιπλοκών, όπως η λοίμωξη C. difficile, η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ειδικά για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας James A. McKinnell, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα.

 Εκτός από τις ανησυχητικές στατιστικές, οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τις τάσεις για να δείξουν γιατί οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν ανταποκρίθηκαν στην αρχική θεραπεία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών είχαν διπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν ως αποτέλεσμα της πνευμονίας, σε σύγκριση με τους νεότερους ασθενείς.

 Η μελέτη επεσήμανε επίσης ότι ορισμένοι γιατροί δεν ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις χρειάζεται να λάβουν ισχυρότερη δόση αντιβιοτικών ή συνδυαστική θεραπεία για την πλήρη απαλλαγή τους από την ασθένεια.

Έτσι, η έρευνα δείχνει την πιθανή ανάγκη για αυστηρότερες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται από τους γιατρούς.

 Αποτελεί μια περαιτέρω έκκληση προς τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες τεχνικές για την καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, νέα έρευνα που έγινε στο Ισραήλ έχει διαπιστώσει ότι είναι δυνατή η χρήση μετάλλων και οργανικών οξέων ως φυσικού αντιβιοτικού στη γεωργία – που είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην αντοχή στα αντιβιοτικά. Η έρευνα χρησιμοποίησε χαμηλές συγκεντρώσεις αργύρου, χαλκού και ψευδαργύρου παράλληλα με τα οξέα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε συντηρητικά τροφίμων και διαπίστωσε ότι αυτός ο συνδυασμός ήταν σε θέση να εξαλείψει παθογόνους παράγοντες όπως η χολέρα και η σαλμονέλα.

 Αυτές οι καινοτομίες είναι απαραίτητες για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών για τη διατήρηση των αποτελεσματικών θεραπειών που υπάρχουν σήμερα.