ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Γολγοθάς των νεφροπαθών: 2 χρόνια αναμονή για μεταμόσχευση - «μεταναστεύουν» οι νεφροπαθείς της περιφέρειας

Γολγοθάς των νεφροπαθών: 2 χρόνια αναμονή για μεταμόσχευση - «μεταναστεύουν» οι νεφροπαθείς της περιφέρειας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

1200 νεφροπαθείς στη λίστα αναμονής μεταμοσχεύσεων του Ε.Ο.Μ. αναμένουν υπομονετικά (όσο αυτό είναι δυνατόν) έως και δύο χρόνια για να λάβουν το «δώρο ζωής», ένα υγιές νεφρό, ενώ η Οδύσσεια για τους νεφροπαθείς στην περιφέρεια που χρειάζονται αιμοκάθαρση, όπως για παράδειγμα στην Ικαρία, δε φαίνεται να έχει τέλος, αφού λόγω έλλειψης Μονάδων Τεχνητού Νεφρού στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι πάσχοντες ταξιδεύουν συνεχώς προς την κοντινότερη πόλη ή μετακομίζουν σε αστικά κέντρα που διαθέτουν Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

 

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, το 2016, έγιναν μόλις 75 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και άλλες 49 από ζώντα δότη, ενώ η λίστα αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) για μεταμόσχευση αριθμεί 1.200 ασθενείς. Το πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη χειρουργικών τραπεζιών με συνέπεια οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη να περιορίζονται σε μία την εβδομάδα.

 

Αδιαφορία και ολιγωρία απέναντι στους νεφροπαθείς

 

 Όπως διευκρίνισε στο dailypharmanews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.) και Γεν. Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών (Π.Σ.Ν.), Γρηγόρης Λεοντόπουλος, η λίστα αναμονής των νεφροπαθών που θα υποβληθούν σε συγγενική μεταμόσχευση φτάνει μέχρι και δύο (2) έτη, γιατί προγραμματίζονται τα χειρουργεία με μεγάλη καθυστέρηση, για ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, τους συγγενείς, την επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας. Για όσους βρεθεί πτωματικό μόσχευμα, η μεταμόσχευση πρέπει να γίνει άμεσα αλλά και πάλι δε διενεργείται κατά προτεραιότητα, όπως θα έπρεπε. Υπάρχει οριακή καθυστέρηση με κίνδυνο  να χαθεί το μόσχευμα. Βιώνουν οι νεφροπαθείς αναμονή πολλών ωρών -και επί ένα με δύο εικοσιτετράωρα κάποιες φορές- και έχουν χαθεί μοσχεύματα από αυτή την καθυστέρηση, ενώ άλλα χειρουργεία έχουν διενεργηθεί μετά τα μεσάνυχτα ή και ξημερώματα.

 «Η πολιτεία ολιγωρεί ή και αδιαφορεί για τις δυσκολίες των νεφροπαθών αλλά και στις πανεπιστημιακές κλινικές που συνήθως γίνονται οι μεταμοσχεύσεις το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε άλλου τύπου επεμβάσεις πιο σύντομες. Προτιμούν να κάνουν ένα χειρουργείο κήλης παρά μία μεταμόσχευση νεφρού», τονίζει ο κ. Λεοντόπουλος και επισημαίνει ότι «θα έπρεπε να υπάρχει χειρουργικό τραπέζι αποκλειστικά για τις μεταμοσχεύσεις, με αυστηρή τήρηση των συνθηκών αποστείρωσης και απολύμανσης, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς»...

 Εκτός από το θέμα της υγείας υπάρχει και η οικονομική παράμετρος. Εκτιμάται πως κάθε νεφροπαθής που δε μεταμοσχεύεται, παρότι έχει βρεθεί το μόσχευμα, αλλά εξακολουθεί να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση κοστίζει τουλάχιστον 60.000 ευρώ το χρόνο στο Κράτος.

 

Δύο χρόνια η αναμονή για μεταμόσχευση στο Λαϊκό

 

«Θλίψη και ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι το τμήμα Μεταμόσχευσης και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Λαϊκό Νοσοκομείο έχει τη μεγαλύτερη αναμονή για μεταμόσχευση. Οι νεφροπαθείς περιμένουν στην ουρά έως και δύο χρόνια», δήλωσε σχετικά με το θέμα ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου.

 «Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να ασχολείται με τον κομματικό της στρατό, οφείλει να σκύψει στο σοβαρό αυτό πρόβλημα και να δώσει άμεσα λύση», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

 

Μετανάστες οι νεφροπαθείς στην Ικαρία

Η ταλαιπωρία των νεφροπαθών της Ικαρίας, λόγω έλλειψης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο του νησιού, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των παθών που περνούν οι πάσχοντες στην περιφέρεια: Οι κάτοικοι συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται στη Σάμο ή να μεταναστεύουν στην Αθήνα για να κάνουν τη θεραπεία τους.

Με αφορμή το σημαντικό αυτό θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ζητά εξηγήσεις σχετικά από τον πουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα των νεφροπαθών έχουν αποκτήσει κοινωνική και οικονομική διάσταση, καθώς στην ουσία εξορίζονται μακριά από τις οικογένειές τους και από το σπίτι τους προκειμένου να υποβάλλονται σε συχνή αιμοκάθαρση. Η ζωή τους εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων, τις καιρικές συνθήκες ή τις απεργίες των λιμενικών. Με αποτέλεσμα, αντί να ασχοληθούν με το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας τους, να προσπαθούν να βρουν λύση στο πού θα μένουν, ποιος θα τους φροντίζει και πώς θα συντηρούνται, καθώς τα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος δεν αρκούν. Δεν παραλείπει ο κ. Αμυράς να ρωτήσει τον υπουργό Υγείας σχετικά με την πρόθεσή του περί της αύξησης των επιδομάτων των νεφροπαθών, όπως επίσης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας καθώς αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των νεφροπαθών αλλά και των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν, είτε να επισκεφθούν είτε να εγκατασταθούν στην νησί.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Ικαρία

Από το Σεπτέμβριο του 2016 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί την κατασκευή και οργάνωση του νέου τμήματος Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Ικαρίας. Ενός χρόνιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας και των νεφροπαθών, αλλά και των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν, είτε να επισκεφθούν, είτε να εγκατασταθούν στην Ικαρία.

Ωστόσο, οι νεφροπαθείς της Ικαρίας εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται στη Σάμο ή να έχουν μεταναστεύσει στην Αθήνα για να κάνουν τη θεραπεία τους αναμένοντας την υλοποίηση των αλλεπάλληλων υποσχέσεων και δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Η ζωή τους εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων, τις καιρικές συνθήκες, τις απεργίες των λιμενικών και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει στην Ελλάδα του σήμερα.

Τα προβλήματα των νεφροπαθών έχουν αποκτήσει κοινωνική και οικονομική διάσταση μιας και στην ουσία εξορίζονται μακριά από τις οικογένειές τους και από το σπίτι τους προκειμένου να υποβάλλονται σε συχνή αιμοκάθαρση. Έτσι αντί να ασχοληθούν με το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας τους, προσπαθούν να βρουν λύση στο πού θα μένουν, ποιος θα τους φροντίζει και πώς θα συντηρούνται, καθώς τα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος δεν αρκούν.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Πότε θα κάνετε πράξη τις υποσχέσεις σας; Ποιο το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού;
  2. Το όποιο πλάνο σας, έχει συνυπολογίσει την αύξηση του πληθυσμού – αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;
  3. Προτίθεστε να αυξήσετε τα πενιχρά επιδόματα προς τους νεφροπαθείς, οι οποίοι αναγκάζονται, λόγω έλλειψης Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, να εξορίζονται από τον τόπο κατοικίας τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας