ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νεκτάριος Ντουντουλάκης: «Η νοσογόνος παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά».

Νεκτάριος Ντουντουλάκης: «Η νοσογόνος παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά».

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

 Έχει, πλέον, εμπεδωθεί το γεγονός ότι η παχυσαρκία δεν είναι απλώς αισθητικό ή λειτουργικό πρόβλημα. Πρόκειται για μια κλινική κατάσταση, στην οποία έχει αποδειχθεί ότι τα παραπάνω από τα κανονικά κιλά επηρεάζουν και αναπτύσσουν ποικίλα νοσήματα, σωματικά και ψυχολογικά. Άλλωστε, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζει την παχυσαρκία ως ασθένεια και την περιγράφει ως τη μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία ενός ατόμου.

 

 Το σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι σωστό να αντιμετωπίζεται ολιστικά, καθώς σε προχωρημένες καταστάσεις οι δίαιτες αποδεικνύονται ανεπαρκείς και το βαριατρικό χειρουργείο θα πρέπει πάντα να αποτελεί την τελευταία λύση. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε το dailypharmanews.gr με τον Πλαστικό και Επανορθωτικό Χειρουργό, Νεκτάριο Ντουντουλάκη, αναφερθήκαμε στην ιατρική, πολυδιάστατη υποστήριξη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτήν, με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και επιστημονική προσέγγιση, όπως ακριβώς επιβάλλουν οι σύνθετες και εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενή.

 

DPhn: Εκτός του αισθητικού προβλήματος, που ίσως είναι και το λιγότερο σημαντικό, η παχυσαρκία αποτελεί βασική αιτία εκδήλωσης πολλών και σοβαρών παθήσεων. Ποιες είναι οι σημαντικότερες από αυτές;

 Θα πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό, ανάμεσα στην παχυσαρκία, που αποτελεί μία κλινική κατάσταση και τα λίγα περιττά κιλά, που μπορούν να αντιμετωπιστούν εξωιατρικά, και αναφέρομαι στα δύο με τρία παραπάνω κιλά που μπορεί να έχει κάποιος.

 Οι παχύσαρκοι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα όπως η υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη καθώς επίσης και με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία, τα μυοσκελετικά προβλήματα, κ.α. Δε θα πρέπει, επίσης, να παραβλέπουμε ότι η αποθήκευση μεγάλων ποσοστών λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος, είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην κακή λειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά, τα νεφρά, το ήπαρ, με εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στη ζωή του ασθενούς.

  Στην ερώτηση σας αναφέρατε ότι το λιγότερο σημαντικό είναι το αισθητικό ζήτημα. Ας μπούμε, όμως, έστω και για λίγο στην ψυχολογία ενός παχύσαρκου ανθρώπου που αδυνατεί όχι μόνο να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει, αλλά ακόμα και να βρει ρούχα να φορέσει. Ας μπούμε για λίγο στη θέση του και ας φανταστούμε πώς αισθάνεται νιώθοντας βλέμματά καρφωμένα πάνω του ή ακούγοντας διάφορα σχόλια στο πέρασμα του ή «αστεία» από τις κοινωνικές του επαφές ή ακόμα τη δυσκολία του να ταξιδέψει γιατί τα ταξιδιωτικά καθίσματα δεν μπορούν να τον χωρέσουν ή να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση ή να πάει σινεμά γιατί οι θέσεις δεν είναι κατάλληλες για αυτόν. Οι εμπειρίες αυτές προέρχονται από μαρτυρίες ασθενών μας, που διεκδικούν το δικαίωμα να ζήσουν μία ζωή φυσιολογική, να απολαύσουν τις απλές χαρές, όπως ένα μπάνιο στην θάλασσα το καλοκαίρι, πράγματα που για όλους τους άλλους θεωρούνται αυτονόητα.

 Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο επιβαρύνεται η εικόνα ενός παχύσαρκου ατόμου από τη συσσώρευση λίπους εσωτερικά στους μηρούς ή την ύπαρξη μίας κρεμάμενης κοιλιάς. Η καθημερινότητα, όμως, ενός παχύσαρκου ανθρώπου συνοδεύεται και από πολλά άλλα προβλήματα. Απλές απαραίτητες λειτουργίες, όπως η κίνηση ή η καθημερινή φροντίδα και υγιεινή, για τους παχύσαρκους ανθρώπους, συχνά απαιτούν επώδυνη προσπάθεια, ενώ σε ορισμένες, ακραίες περιπτώσεις, καθίστανται σχεδόν αδύνατες.

  Όλες αυτές οι δυσκολίες, σε συνδυασμό με το τον κοινωνικό ρατσισμό και τη στοχοποίηση που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, έχουν σε κάποιες περιπτώσεις ως αποτέλεσμα τον κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιορισμό, με καταστροφικές συνέπειες στην ψυχολογία τους, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που συνεχώς διευρύνεται.

 

DPhn: Η τάση της χειρουργικής είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Μπορεί η Πλαστική Χειρουργική να αντιμετωπίσει με μία τέτοια προσέγγιση την παχυσαρκία και το τοπικό πάχος, ελαχιστοποιώντας το τραύμα για τους ασθενείς, πολλοί από τους οποίους πιθανότατα να πάσχουν και από άλλες παθήσεις, ως συνέπεια της παχυσαρκίας;

  Προσωπικά, δεν ήμουν ποτέ της άποψης ότι χειρουργούνται τα πάντα, και πάντοτε προτιμούσα να έχω να δυσαρεστημένο ασθενή, επειδή αρνήθηκα να τον χειρουργήσω, από το να τον χειρουργήσω χωρίς να είναι απαραίτητο. Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των ιατρικών μηχανημάτων και φαρμάκων, οι πλαστικοί χειρουργοί έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ιατρικά περιστατικά που παλαιότερα δε θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μη επεμβατικά, δηλαδή χωρίς νυστέρι.

 Έχουμε, πλέον, δημιουργήσει, πολλές νέες θεραπείες, με άριστα αποτελέσματα στο τοπικό πάχος, στη χαλάρωση, τις ραγάδες και σε όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν μετά από αλλεπάλληλες ή μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

 

 Πάντα, στην ιατρική, πρώτος στόχος είναι η πρόληψη. Η  θεραπεία έρχεται μετά, εφόσον χρειαστεί. Στο πεδίο, λοιπόν, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης της παχυσαρκίας και των συνοδών προβλημάτων της, η πρόληψη είναι, και εδώ, επιβεβλημένη. Καλό είναι, με την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, δηλαδή όταν παρατηρήσουμε στο σώμα τις πρώτες «παραμορφώσεις» ή την πρώτη αδυναμία απώλειας περιττού βάρους, αυτά να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους, με επιστημονικό ιατρικό τρόπο και τις κατάλληλες θεραπείες, ώστε να αποτραπεί η ανάγκη ενός χειρουργείου.

 Όταν όμως η κατάσταση έχει «ξεφύγει», λόγω γονιδιακών προδιαγραφών ή δεν υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης με μη επεμβατικό τρόπο,  τότε η οριστική λύση θα δοθεί μόνο από τον πλαστικό και επανορθωτικό χειρουργό, που έχει την επιστημονική κατάρτιση για την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος.

 Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης αποκατάστασης και ανάρρωσης των ασθενών μας. Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, που προσωπικά χρησιμοποιώ και έχω εξελίξει μέσα από την πολυετή και πολυσχιδή εμπειρία μου σε διαφορετικούς τομείς της χειρουργικής επιπλέον της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής, μου επιτρέπουν να προσφέρω στους ασθενείς μου εξαιρετικά αποτελέσματα με ανώδυνο τρόπο. Σύμμαχοί μου στην προσπάθεια αυτή είναι τα ιατρικά θεραπευτικά lasers, τα σύγχρονα ιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα και φυσικά οι συνεργάτες μου.

 Σε κάποιες περιπτώσεις, οι επεμβάσεις πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής, αρκούν για να δώσουν οριστική λύση, σε προβλήματα υγείας του ασθενούς, χωρίς τους κινδύνους και την ταλαιπωρία μίας βαριατρικής επέμβασης, που δε θα τον βοηθήσει να χάσει το υπέρμετρα συσσωρευμένο τοπικό πάχος. Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, όταν είναι  γονιδιακά  προδιαγεγραμμένη η εναπόθεση της μεγαλύτερης ποσότητας κυτταρολιπώδους ιστού από όλο το σώμα. Η κοιλιοπλαστική μπορεί από μόνη της να δώσει τη λύση σε πολλά από τα προβλήματα υγείας του ασθενούς όπως οι κήλες, φλεγμονές, μολύνσεις και καθημερινά λειτουργικά ζητήματα. Αφαιρώντας μεγάλες ποσότητες λίπους μεταβάλλεται η σχέση μεταξύ μυϊκού και λιπώδους ιστού, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

 Συχνά, η εναπόθεση του περισσότερου λίπους του οργανισμού είναι γονιδιακά προδιαγεγραμμένη να συμβαίνει στην κοιλιακή χώρα, όπου όμως, η υπέρμετρη συσσώρευση λίπους δημιουργεί λειτουργικά, αισθητικά μυοσκελετικά και ιατρικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ταυτόχρονα με την εξαίρεση της περίσσιας του δερμοϋποδόριου κυτταρολιπώδους ιστού, μπορούν να αποκατασταθούν, από τον πλαστικό χειρουργό, χωρίς επιπλέον τομές, τυχόν κήλες καθώς και η  χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος.

 

DPhn: Μπορείτε να μας δώσετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ανάλογου περιστατικού;

 Αναφέρομαι σε περιπτώσεις όπου χρειάστηκε να  αφαιρέσω κατά τη διάρκεια, μίας και μόνο επέμβασης κοιλιοπλαστικής, μέχρι και 45 κιλά λίπους. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν κάνουμε μία επέμβαση, τέτοιας μορφής, απλά για να χάσουμε κιλά αλλά για να προστατεύσουμε τη ίδια τη ζωή του ασθενούς.

Μετά από μία τέτοια επέμβαση, έχει συμβεί, ως επιπρόσθετο κέρδος, να επανέλθουν οι τιμές του σακχάρου και της πίεσης, από μόνες τους, σε επίπεδα λογικά. Κάτι ανάλογο προέκυψε και σε πολύ πρόσφατο ανάλογο περιστατικό,  όπου -μετά από την αφαίρεση 25 κιλών λίπους από τη γιγάντια κρεμάμενη κοιλία- οι τιμές του σακχάρου κατέβηκαν από το 950 στο 130 και της πίεσης από 24/14 στο 14/9.

 

DPhn: Το πρόγραμμα «ευμορφία», που εφαρμόζετε, έχει καινοτόμο χαρακτήρα. Θα θέλαμε να μας αναφέρετε πιο αναλυτικά το προφίλ του προγράμματος και τους στόχους της επιστημονικής σας ομάδας.

  Η «ευμορφία» είναι ένα πρωτοποριακό ιατρικό πρόγραμμα του ιατρείου μου, που αφορά στο σύνολο των ιατρικών υπηρεσιών Πλαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής για την ολιστική αντιμετώπιση των ιατρικών και αισθητικών προβλημάτων, τοπικού ή ολικού πάχους και την αδυναμία απώλειας βάρους.

 Όραμα μας είναι η ιατρική πολυδιάστατη υποστήριξη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτήν, με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και επιστημονική προσέγγιση.

 Στόχος μας είναι η πολυεπίπεδη αποκατάσταση των ασθενών μας, όπως πολυεπίπεδος είναι και ο χαρακτήρας της παχυσαρκίας. Στοχεύουμε, λοιπόν, στην αποκατάσταση της εικόνας, της υγείας, της λειτουργικότητας και της ψυχικής ευεξίας των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται και απευθύνονται σε εμάς, ανεξάρτητα από το μέγεθος του προβλήματος τους.

 Οι ιατρικές και αισθητικές υπηρεσίες που προσφέρουμε αφορούν στο επίμονο τοπικό πάχος, στη χαλάρωση μετά από κύηση, απώλεια κιλών, μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, στο μεταβολικό σύνδρομο και την αδυναμία απώλειας κιλών, στη βουλιμία, στην παχυσαρκία και την παθογόνο παχυσαρκία, στην Πλαστική Αποκατάσταση κατά περίπτωση. Τέλος, αναγνωρίζοντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας προσφέρουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική, καθώς και διατροφική υποστήριξη. Όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζει ένας ασθενής, συνεργαζόμαστε μαζί του και βρίσκουμε την κατάλληλη για αυτόν λύση.

 Ως επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, μαζί με τους συνεργάτες μου, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, τις προσδοκίες αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης, καθορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, χειρουργικά ή μη, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς.

  Την επιστημονική μας ομάδα, εκτός από εμένα που είμαι πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, συμπληρώνουν οι ειδικότητες του γενικού χειρουργού και του χειρουργού παχυσαρκίας, καρδιολόγου, ενδοκρινολόγου, ορθοπεδικού, αναισθησιολόγου, ομοιοπαθητικού, διαιτολόγων, βελονιστή, φυσικοθεραπευτή, νοσηλευτή, ψυχολόγων, κοινωνιολόγου, αισθητικού.

 Όλοι μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά, ανάλογα με την ιδιότητα του, είμαστε στη διάθεση των ασθενών μας για να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την επίτευξη των στόχων τους, δηλαδή ένα σώμα υγιές αρμονικό και καλλίγραμμο στα όποια κιλά του.