ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2017

Ενημέρωση και πρόληψη σώζουν ζωές

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου.

 

Κάθε χρόνο, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) υποστηρίζει την προώθηση των δράσεων της UICC για την καλύτερη διαχείριση του παγκόσμιου άχθους που προκαλεί ο καρκίνος.

 

Ως «καρκίνο» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Οι καρκινικοί όγκοι, συχνά, εισβάλλουν στους περιβάλλοντες ιστούς και μπορεί να προκαλέσουν μετάσταση σε μακρινές θέσεις.

 

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, περίπου, 7 εκατομμύρια άνθρωποι, που ανήκουν στην παραγωγική ηλικία (μεταξύ 30 και 69 ετών) χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

 

Ωστόσο, πολλοί καρκίνοι και ιδιαίτερα, οι πιο συχνοί τύποι (πνευμόνων, μαστού, εντέρου, στομάχου, δέρματος και προστάτη), μπορούν να προληφθούν με συχνές διαγνωστικές εξετάσεις, εμβολιασμό για κάποιες μορφές της νόσου, με την αποφυγή της έκθεσης σε κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο καπνός του τσιγάρου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό των καρκίνων μπορεί να θεραπευτεί, με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ειδικά εάν ανιχνεύονται νωρίς.

 

Έχει υπολογιστεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία που προκαλείται από τον καρκίνο και τις άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες (συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας) θα μπορούσε να αντιστοιχούν στο75% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αν δε ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων, τις επόμενες δύο δεκαετίες.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ( 4 Φεβρουαρίου), αποτελεί άλλη μια ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Η Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) και πολλές διεθνείς οργανώσεις για την προστασία της δημόσιας Υγείας προτρέπουν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν στην πράξη πολιτικές πρόληψης για τον καρκίνο, οι οποίες θα αποδώσουν και στην κρατική οικονομία, αλλά και πρακτικές «πρώτης ανάγκης» που σώζουν ζωές:

  • Υλοποίηση των προγραμμάτων εμβολιασμού που εμποδίζουν λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο του ήπατος
  • Πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση και τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου, του μαστού και του εντέρου και την άμεση έναρξη της θεραπείας
  • Αλλαγές στη φορολογία των προϊόντων καπνού, έλεγχο του παθητικού καπνίσματος και του εμπορίου λαθραίων τσιγάρων
  • Προσφορά υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας για όλους τους ασθενείς με καρκίνο
  • Ενημέρωση του κοινού αλλά και των μικρών παιδιών στα σχολεία για την αποφυγή του καπνίσματος και της έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία και ταυτόχρονη ενθάρρυνση και προτροπή για καθημερινή σωματική άσκηση και εγκατάλειψη της καθιστικής ζωής

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια ευκαιρία να προβληματιστεί ο καθένας μας σε ατομικό επίπεδο αλλά και οι ιθύνοντες σχετικά με αυτό που μπορεί να γίνει για να μειωθεί ο αντίκτυπος αυτής της καταστροφικής νόσου, άμεσα αλλά και για το μέλλον.