ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εποχική γρίπη: Σε ετοιμότητα δηλώνει ότι βρίσκεται το υπουργείο Υγείας

Εποχική γρίπη: Σε ετοιμότητα δηλώνει ότι βρίσκεται το υπουργείο Υγείας

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης και περισσότερο προετοιμασμένη από πέρυσι, δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που σχεδιάζει το άνοιγμα 40 περίπου κλινών Εντατικής Θεραπείας αλλά και την προκήρυξη από το ΚΕΕΛΠΝΟ ανάλογων θέσεων προσωπικού για να επανδρωθούν οι ΜΕΘ. 

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης«Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα της εποχικής γρίπης. Πέρσι, οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554 στα δημόσια Νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί) ώστε να ανοίξουν ακόμη 40- 45 κλίνες».

Το προφίλ της φετινής γρίπης - Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η αναμενόμενη, για την εποχή, αύξηση της δραστηριότητας της γρίπης καταγράφεται σε όλη τη χώρα και –σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ – αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Επικρατών υπότυπος φαίνεται να είναι ο Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1), όπως ανέφερε σε έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ο φετινός υπότυπος προσβάλλει κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, σε αντίθεση με τον περσινό που πρόσβαλε κυρίως άτομα νεότερης ηλικιακής ομάδας. Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη ανέφεραν χαμηλή ή μέτρια δραστηριότητα της γρίπης, ενώ τρεις χώρες (Αλβανία, Ουκρανία, Φινλανδία) ανέφεραν υψηλή δραστηριότητα.

14 μέχρι τώρα ασθενείς σε ΜΕΘ

Από την έναρξη της περιόδου της γρίπης (όταν δηλώθηκε το πρώτο περιστατικό) μέχρι και την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα πάντα με επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχαν δηλωθεί 15 βαριά περιστατικά γρίπης, εκ των οποίων τα 14 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Μέχρι τώρα, έχει αναφερθεί ένας θάνατος από γρίπη, ενός ηλικιωμένου άνδρα από τη Μακεδονία. Πέρσι τέτοια εποχή, είχαν ήδη καταγραφεί εννέα θάνατοι από γρίπη.

Σχετικά με τα 14 κρούσματα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, (9 άνδρες και 5 γυναίκες, ηλικίας από 69 έως 89 ετών), όλα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.  Επτά (7) από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα παραπάνω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι ανήκουν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Αν και διαπιστώνεται ότι –μετά και την ενημερωτική καμπάνια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)– η εμβολιαστική κάλυψη φέτος ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρσι, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο οι 3 ηλικιωμένοι (δηλαδή ποσoστό 20%) που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, παρά τις συστάσεις.