NEA

Ο βασιλιάς Κάρολος, επιστρέφοντας στα δημόσια καθήκοντά του, επισκέφθηκε κέντρο κατά του καρκίνου

Ο βασιλιάς Κάρολος, επιστρέφοντας στα δημόσια καθήκοντά του, επισκέφθηκε κέντρο κατά του καρκίνου

Χαμογελαστός, ο βασιλιάς Κάρολος επιβεβαίωσε σήμερα από το Λονδίνο πως πάει καλά, κατά την επιστροφή του στα δημόσια καθήκοντά του, έπειτα από απουσία τριών μηνών λόγω του καρκίνου του.

Ο 75χρονος βασιλιάς, ο οποίος συνεχίζει τις θεραπείες του, επέλεξε συμβολικά να επισκεφθεί ένα κέντρο που εξειδικεύεται στη μάχη κατά του καρκίνου, μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα, ηλικίας 76 ετών. Αφιχθείς με τη βασιλική Bentley στο κέντρο Macmillan του University College Hospital αργά το πρωί, ο βασιλιάς, που φορούσε ένα μπλε κοστούμι, έμεινε εκεί περίπου 40 λεπτά.

«Τον ρώτησα πώς πηγαίνετε, εκείνος μου απάντησε «πηγαίνω καλά», αφηγήθηκε μετά την επίσκεψή του η Έισα Μίλεν, ηλικίας 60 ετών, που υποβάλλεται σε θεραπείες για έναν καρκίνο του μυελού των οστών. «Θα πρέπει κι εγώ να κάνω τη θεραπεία μου σήμερα το απόγευμα», εκμυστηρεύτηκε ο βασιλιάς στη Λέσλι Γούντμπριτζ, ηλικίας 63 ετών, που είχε μεταβεί στο κέντρο για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη χημειοθεραπεία.

Περπατώντας αργά, ο βασιλιάς αντήλλαξε χειραψίες με πολλούς ανθρώπους και συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό και ασθενείς. Κάθισε στο πλευρό πολλών ασθενών, τους κράτησε το χέρι. Δέχθηκε τα λουλούδια που του προσέφεραν παιδιά, τους έδωσε ένα δώρο προτού αποχωρήσει με τη σύζυγό του.

Ο Κάρολος επιθυμούσε με αυτήν την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνισή του σε διάστημα τριών μηνών να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη σημασία της πρόωρης διάγνωσης.

«Η αυτού μεγαλειότητα έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να συναντηθεί με όσα περισσότερα μέλη του προσωπικού και ασθενείς μπορούσε». Οι ασθενείς «ενθουσιάστηκαν» που τον είδαν, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Ντέιβιντ Πρόπερτ έπειτα από μια «απίστευτα εμπνευσμένη επίσκεψη».

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Κάρολος θα αναλάβει έναν «συγκεκριμένο αριθμό» υποχρεώσεων, «σχεδιασμένων προσεκτικά», σε «στενή συνεννόηση με τους γιατρούς του».

 

Ανυπόμονος να επιστρέψει

Είναι «πολύ ενθαρρυμένοι από τις προόδους που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα και παραμένουν αισιόδοξοι για τη συνέχιση της ανάρρωσης του βασιλιά», διευκρίνισε το παλάτι.

Τον Ιούνιο ο βασιλιάς και η βασίλισσα αναμένεται να υποδεχθούν, σε μια ημερομηνία που δεν έχει διευκρινιστεί, τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο της Ιαπωνίας και τη σύζυγό του, την αυτοκράτειρα Μασάκο, στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης έπειτα από πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η παρουσία του σε άλλες δημόσιες υποχρεώσεις, στις ιπποδρομίες του Royal Ascot, στην επέτειο 80 ετών από την Απόβαση στη Νορμανδία, στη στρατιωτική παρέλαση Trooping the Color τον Ιούνιο, θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις των γιατρών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως η επιστροφή του βασιλιά είναι «υπέροχο νέο». «Θα συνεχίσουμε να του ευχόμαστε πλήρη και ταχεία ανάρρωση καθώς επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντά του», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ