ΗΠΑ: 1 στους 4 εφήβους καταναλώνει καφεΐνη σχεδόν καθημερινά

ΗΠΑ: 1 στους 4 εφήβους καταναλώνει καφεΐνη σχεδόν καθημερινά

Ένας στους τέσσερις γονείς στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η καφεΐνη αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής του έφηβου παιδιού του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του παιδιατρικού νοσοκομείου C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η δημοσκόπηση έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο και βασίζεται στις απαντήσεις 1.095 γονέων που έχουν έφηβα παιδιά ηλικίας 13-18 ετών.

Τα αναψυκτικά είναι το κορυφαίο καφεϊνούχο προϊόν επιλογής των εφήβων, το τσάι και ο καφές είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πηγή καφεΐνης, ενώ λιγότερο από το 25% των γονέων δήλωσαν ότι το έφηβο παιδί του καταναλώνει ενεργειακά ποτά.

Δύο στους πέντε γονείς, των οποίων τα έφηβα παιδιά καταναλώνουν καφεΐνη τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας, λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκεται στο αγαπημένο τους προϊόν, ενώ το 23% ότι το κάνουν επειδή πίνουν οι συνομήλικοί τους. Λιγότεροι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους πίνει καφεΐνη για να μείνει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, να διαχειριστεί την πρωινή έναρξη του σχολείου ή να βοηθηθεί στη μελέτη ή τη συγκέντρωση.

Το πιο συνηθισμένο μέρος, όπου οι έφηβοι καταναλώνουν καφεΐνη είναι το σπίτι και ακολουθεί το φαγητό έξω. Μόλις το ένα τρίτο των εφήβων καταναλώνει καφεΐνη με φίλους και το ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια του σχολείου.

Το 60% των γονέων δηλώνει ότι έχει ακούσει για τους κινδύνους των προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Ωστόσο, το ένα τρίτο δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τα συνιστώμενα όρια καφεΐνης και περίπου οι μισοί λένε ότι σπάνια εξετάζουν τις ποσότητες καφεΐνης στις αγορές που κάνουν για τους έφηβους. 

«Ο εγκέφαλος των εφήβων αναπτύσσεται ακόμη και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τον ύπνο και τις σχολικές επιδόσεις τους, μαζί με άλλες παρενέργειες. Μπορούν επίσης να γίνουν εξαρτημένοι με την πάροδο του χρόνου, όπως ισχύει και για άλλα ναρκωτικά», επισημαίνει η συνδιευθύντρια της δημοσκόπησης και παιδίατρος στο νοσοκομείο, Σούζαν Γούλφορντ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, για τους υγιείς ενήλικες 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης την ημέρα δεν συνδέονται γενικά με επικίνδυνες επιπτώσεις. Ωστόσο, δεν έχει εκδώσει οδηγίες για τους έφηβους λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει την πρόσληψη καφεΐνης από τα παιδιά και τους έφηβους, ενώ άλλοι ειδικοί προτείνουν όριο 100 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τους έφηβους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ