Γεωργιάδης από τη Λάρνακα: «Έρχονται τεράστιες ανατροπές στην Υγεία που σήμερα είναι δύσκολο να αντιληφθούμε

Γεωργιάδης από τη Λάρνακα: «Έρχονται τεράστιες ανατροπές στην Υγεία που σήμερα είναι δύσκολο να αντιληφθούμε

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλη Δαμιανό, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, στη Λευκωσία.

 

«Εύχομαι να διδαχθούμε και εμείς από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας, τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε επιτυχημένη τη συνταγή και προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε, μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Υγείας.
«Οφείλω να πω ότι συζητήσαμε για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας και στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στον τομέα της αναγνώρισης των επιστημονικών ιατρικών εξειδικεύσεων. Είμαι βέβαιος πως η καλή συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δύο ξεχωριστές χώρες μεν, αλλά με μία καρδιά και είναι απολύτως προφανές ότι οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε υπέρ της Κύπρου, θα το κάνουμε χωρίς κανένα δισταγμό».

Στη συνεργασία της Κύπρου και της Ελλάδος, ιδιαίτερα στο κομμάτι της υγείας, που είναι συνεχής και μακρόχρονη, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Δαμιανός, και ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Ελλάδος και την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας.
«Έχουμε συζητήσει σημαντικά θέματα σχετικά με τη συνεργασία μας αυτή. Δύο συμφωνίες τις οποίες θα υπογράψουμε σχετικά με τον τομέα των μεταμοσχεύσεων όπως επίσης και μία τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας του 1987 όσον αφορά τις εξειδικεύσεις των γιατρών, αλλά και το θέμα των φαρμάκων».

Νωρίτερα, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους συμμετείχαν σε σύσκεψη με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κα Αννίτα Δημητρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος και των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Κύπρο, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας πραγματοποίησαν ομιλίες στο «Health Conference – Κύπρος, Ελλάδα & Ευρώπη» στη Λάρνακα.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε «τεράστιες ανατροπές, κυρίως στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και στην ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας, σε βαθμό που σήμερα είναι δύσκολο να αντιληφθούμε. Αυτό έχει την πολύ θετική του πλευρά. Θα μπορούμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές που σήμερα δεν μπορούμε, θα μπορούμε να παρατείνουμε την ζωή των ανθρώπων πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα και θα μπορούμε να θεραπεύουμε ασθένειες που σήμερα θεωρούνται ανίατες. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά καλά νέα για την ανθρωπότητα και για όλους εμάς προσωπικά». Τόνισε, ωστόσο, ότι οι προϋπολογισμοί όλων των συστημάτων υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. «Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης» πρόσθεσε είναι «να ακολουθηθεί το μοντέλο που ακολούθησε η Ε.Ε. στην πανδημία. Η πανδημία μπορεί εδώ να αποτελέσει ένα προθάλαμο ενός κοινού τρόπου δράσης που θα επιτρέπει στα ευρωπαϊκά κράτη να διαπραγματευτούν με τη φαρμακοβιομηχανία και την υπόλοιπη ιατρική βιομηχανία από θέση ισχύος και να θέσουν εκείνα τα όρια, τα οποία θα επιτρέπουν από την μία την πρόοδο της καινοτομίας και από την άλλη τη δυνατότητα των κρατικών προϋπολογισμών να κάνουν χρήση αυτών των νέων θεραπευτικών σκευασμάτων και ιατρικών δοσολογιών με τον τρόπο εκείνον που θα επιτρέψει στους συμπολίτες μας να απολαύσουν τα οφέλη της επιστήμης, τα οποία επαναλαμβάνω θα είναι πάρα πολλά και συνεχώς αυξανόμενα».

Από την πλευρά του, ο  κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι:

«Στον τομέα της υγείας υπάρχουν καθοριστικές εξελίξεις θα μας οδηγήσουν σε μια νέα εποχή, πιο σύγχρονη, που μας επιφυλάσσει παράλληλα πολλές προκλήσεις. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον, στο οποίο η λήψη αποφάσεων θα καθορίσουν το μέλλον όλων μας. Για αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι για το συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου και της Ευρώπης. Στόχος μας τόσο στην Ελλάδα και στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη είναι να περάσουμε σε μια νέα εποχή που οι πολίτες των χωρών μας θα λαμβάνουν ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός μέσω του οποίου διευκολύνεται η ανταλλαγή δεδομένων υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κλείνοντας την ομιλία του ο υφυπουργός τόνισε ότι «όσο γρήγορα και να περάσουμε σε αυτή τη νέα εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας, αξιοποιώντας όλα τα μέσα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχει κάτι που δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικατασταθεί. Και αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Οι γιατροί μας, οι επαγγελματίες υγείας, που τους ευχαριστούμε για όλα όσα καταφέρνουν καθημερινά».