Νέα αύξηση 3,6% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Υγείας τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Νέα αύξηση 3,6% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Υγείας τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Οριακή αποκλιμάκωση παρουσιάζει ο πληθωρισμός στην χώρα μας καθώς μειώθηκε στο 3,1% τον Απρίλιο από 3,2% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στον κλάδο της Υγείας όπως επίσης οι ανατιμήσεις στην κατηγορία Διατροφή, τα αλκοολούχα ποτά, την εστίαση και την ένδυση - υπόδηση συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τον Απρίλιο του 2024 καταγράφεται νέα αύξηση 3,6% στον κλάδο της Υγείας, λόγω της ανόδου των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες όπως επίσης και στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αναλυτικότερα, στη σύγκριση δεικτών Απριλίου 2024 με τον Απρίλιο 2023, τα φαρμακευτικά προϊόντα παρουσιάζουν αύξηση 5,5% με επίπτωση στον Γενικό Δείκτη 0,13, οι ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 2,5% με την επίπτωση να υπολογίζεται στο 0,05 και το κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης αυξήθηκε 3,4% με επίπτωση 0,09 στον πληθωρισμό.

Αποτέλεσμα της ανοδικής τάσης στη νοσοκομειακή περίθαλψη είναι η μεγάλη αύξηση που συνεχίζει να καταγράφεται στα ασφάλιστρα ζωής η οποία έφτασε το 14% τον Απρίλιο του 2024. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μετά το ελαιόλαδο (63,7%) και τη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο(15,1%).

Η οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην χώρα μας αντικατοπτρίζεται πάντως και στα μηνιαία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Οι τιμές στον κλάδο της Υγείας παρέμειναν αμετάβλητες (0%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (σύγκριση Απρίλιος 2024 με Μάρτιο 2024).

Η ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2024 είχε καταγράψει ετήσια αύξηση των τιμών στην υγεία 4,4%, ενώ η μηνιαία μεταβολή (Μάρτιος 2024 με Φεβρουάριο 2024) ήταν στο +1,3%.

Τέλος, σε ότι αφορά τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Στατιστική Αρχή, προκύπτει ότι η παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο Φεβρουάριος 2024 - Μάρτιος 2023 μειώθηκε στην χώρα μας 7,8% σε σχέση με την παραγωγή της περιόδου Φεβρουάριος 2023 - Μάρτιος 2022 προφανώς λόγω του τέλους της πανδημίας.