Πειραματική μέθοδος ανιχνεύει τον καρκίνο του στομάχου μέσω στοματικών πλύσεων

Πειραματική μέθοδος ανιχνεύει τον καρκίνο του στομάχου μέσω στοματικών πλύσεων

Η τέταρτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, ο καρκίνος του στομάχου είναι εμφανώς δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά του στάδια. Η ανάλυση των βακτηρίων σε μια απλή στοματική πλύση θα μπορούσε να επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του στομάχου ή ακόμη και να επισημάνει πιθανό κίνδυνο πριν από την ανάπτυξη της νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα βακτηρίων από το στόμα 98 συμμετεχόντων που είχαν προγραμματιστεί για ενδοσκόπηση, μεταξύ των οποίων 30 ασθενών με γαστρικό καρκίνο, 30 ασθενών με προκακοήθεις γαστρικές καταστάσεις και 38 υγιών εθελοντών.

Είδαν σαφείς διαφορές μεταξύ της ποικιλίας βακτηρίων, ή μικροβιώματος, στα δείγματα στοματικών πλύσεων από την υγιή ομάδα έναντι των καρκινικών και προκαρκινικών ασθενών, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της μελέτης που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη (9/5/24) και έχουν προγραμματιστεί για παρουσίαση στις 20 Μαΐου, στη συνάντηση της Digestive Disease Week, στην Ουάσιγκτον.

Διαπιστώθηκε πολύ μικρή διαφορά, ωστόσο, μεταξύ των βακτηρίων από ασθενείς σε προκαρκινικό στάδιο και από ασθενείς με καρκίνο, υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα μπορεί να ξεκινήσουν μόλις το στομάχι αρχίσει να υφίσταται αλλαγές που μπορεί τελικά να μετατραπούν σε καρκίνο.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς ανέπτυξαν ένα μοντέλο των 13 βακτηριακών ομάδων, που αντιπροσωπεύουν τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ των φυσιολογικών ευρημάτων και των τιμών καρκινοπαθών και προκαρκινικών ασθενών, πάνω στις οποίες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες μελέτες.

«Δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του στομάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ( και περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο στομάχου λαμβάνουν διάγνωση όταν ο καρκίνος είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο», ανέφερε σε δήλωσή  της η επικεφαλής της μελέτης Dr. Shruthi Reddy Perati, γενικός χειρουργός στην Ιατρική Σχολή του Rutgers Robert Wood Johnson, στο New Brunswick του New Jersey.

«Η ιδανική στιγμή για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τον καρκίνο είναι όταν βρίσκεται σε προκαρκινικό στάδιο», πρόσθεσε η Dr. Perati. «Ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης, αυτή η μέθοδος έχει τεράστιες δυνατότητες».